Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 12:44

Υπέρηχοι

Υπέρηχος ονομάζεται το μηχανικό κύμα με συχνότητα μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος. Με ειδικό εξοπλισμό, μετατρέπουμε τον υπέρηχο σε ακουστική συχνότητα (ετεροδύνωση) και εκτιμάμε τα αποτελέσματα.

Ο έλεγχος γίνεται όσο η προς έλεγχο εγκατάσταση βρίσκεται σε λειτουργία, γι αυτό και κατατάσσεται στους 'μή καταστροφικούς ελεγχους (Non Destructive Testing)Είναι η ιδανική μέθοδος για να προσδιορίσουμε την 'τάση' (trending) του εξοπλισμού μας προς την αστοχία.

Το τεράστιο εύρος εφαρμογών οπως στη βιομηχανία, στα πλοία,σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις υψηλής τάσης, σε κτήρια κλπ καθώς και η ταχύτητα ελέγχου, είναι που καθιστά τη μέθοδο πρωτοποριακή!

Εφαρμογές
Η μέθοδος χρησιμοποιείται για την εύρεση διαρροών αερίων ή κενού, τον ελεγχο ρουλεμάν, τον έλεγχο σπηλαιώσεων (cavitation) αντλιών, τον έλεγχο βαλβίδων εμβολοφόρων μηχανών, τον έλεγχο ατμοπαγίδων, τον έλεγχο αεροστεγανότητας ανοιγματων, τη διάγνωση προβληματικής λειτουργίας κρουνών και βαλβίδων, τον έλεγχο αντλιών υψηλής πίεσης ντηζελοκινητήρων, τον εντοπισμο ηλεκτρικων φαινομένων όπως arcing - tracking και corona κλπ